Občinska obvestila

Jesenice – Koronavirus – aktualne informacije

1.

Aktiviran občinski štab Civilne zaščite
Občinski štab Civilne zaščite Jesenice stalno spremlja stanje na terenu in zaenkrat ne zaznava posebnosti. Na podlagi usmeritev Uprave RS za zaščito in reševanje je bila pripravljena in poslana ocena potreb zaščitne opreme za tiste upravičence, ki so v pristojnosti občine oziroma občinskega štaba civilne zaščite (taksi podjetja, pogrebna podjetja, center za pomoč na domu, zavetišča za brezdomce, pralnice perila in čistilnice, Rdeči križ, Karitas, pekarne, občinska uprava, prostovoljne in poklicne gasilske enote, komunalna podjetja, občinske javne gospodarske službe, šole in vrtci, lokalne novinarske hiše, trgovine z živili, prostovoljci za varstvo otrok na domu, izvajalci osebne asistence, drugi reševalni sestavi, ki so vključeni v boj proti širjenju bolezni, npr. CZ, taborniki, skavti …; ostali posredovalci potreb niso v pristojnosti občinskih štabov CZ)Ker zaščitna sredstva iz državnih zalog še niso na voljo, je Občina Jesenice sama naročila dodatne zaščitne maske. Njihova dobava je postopna, prvi del je Občinski štab CZ prejel včeraj, razdeljujejo pa se glede na prioritete.

Občinski štab Civilne zaščite občine Jesenice je sicer za vse občane Jesenic, ki zaradi ogroženosti s koronavirusom potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin, vzpostavil interventna kontakta, ki sta namenjena občankam in občanom v stiski za zagotovitev oskrbe, ki je ne morejo prejeti preko svojih sorodnikov, sosedov ali znancev. Kontakta sta 031 300 292 (telefonska številka je dosegljiva od 8. do 15. ure) ter e-naslov: korona@virus.jesenice.si. Potreb za razdelitev paketov pomoči prejšnji teden ni bilo, njihovo povečanje pa je zaznati v tem tednu. Preko Rdečega križa Jesenice je bilo včeraj občanom Jesenic razdeljenih 5 paketov pomoči, za danes končnih podatkov še nimamo.

2.

Delovni čas lekarn na Jesenicah
Od jutri, 25. 3. 2020, naprej velja spremenjen obratovalni čas Lekarne Plavž. Ta bo po novem odprta vsak delavnik od 8.30 do 18.00 ure, v soboto pa od 8.00 do 12.00 ure. 
Obenem so svoj obratovalni čas že spremenile tudi Gorenjske lekarne. Lekarna Jesenice je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure ter ob sobotah od 8. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih opravlja dežurstvo od 9. do 17. ure.

Skladno z odredbo ministra za zdravje v zvezi z obvladovanjem širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), do nadaljnjega lahko lekarne izdajo zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, ter zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

3.

Brezplačna psihološka podpora v ZD Jesenice v času koronavirusa
V trenutnih razmerah, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, je naš vsakdan močno spremenjen. V tovrstnih okoliščinah lahko občutimo strah, tesnobo, tudi jezo in razdražljivost. V Zdravstvenem domu Jesenice zato vsak delovni dan od 7. do 14. ure preko telefona nudijo psihološko podporo v obliki kratkih, razbremenilnih pogovorov s psihologinjo. Vse, ki tovrstno pomoč porebujejo, vabijo, da jih pokličejo na telefonsko številko 04 5868 127. V primeru zasedene linije ali izven delovnega časa lahko na elektronski naslov alenka.rant@zd-jesenice.si sporočijo svojo telefonsko številko, s pripisom, da si želijo pogovor s psihologinjo.

4.

Omejen osebni dostop v CSD Gorenjska – enota Jesenice
Zaradi preprečitve oziroma omejevanja širjenja okužbe s koronavirusom je Center za socialno delo Gorenjska omejil osebni dostop v prostore CSD. V teh posebnih okoliščinah bodo poskrbeli za zagotovitev osnovnih pravic uporabnikov, prav tako pa je poslanstvo CSD poskrbeti za psihosocialno blaginjo občanov. V kolikor potrebujete njihovo pomoč, so na voljo na:

  • telefonskih številkah:  (04) 583 46 00 ali (04) 583 46 14
  • preko e-pošte: gpcsd.jesen@gov.si

5.

Zaprtje otroških in šolskih igrišč, ukinitev uradnih ur, zaprtje prostorov jeseniških javnih zavodov, prilagojeno delo javnega komunalnega podjetja in upravne enote …
Do nadaljnjega so ukinjene uradne ure in so zaprti prostori Občine Jesenice in posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Za nujni kontakt so zaposleni dosegljivi preko telefona, elektronske ali navadne pošte.

Prav tako so zaprti prostori jeseniških javnih zavodov (Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Občinska knjižnica Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Glasbena šola Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, Center za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice, Zavod za šport Jesenice, skupaj s športnim parkom in dvorano Podmežakla, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice idr.).

Javno komunalno podjetje JEKO je do nadaljnjega ukinilo uradne ure v upravnih stavbah podjetja (Cesta maršala Tita 49 in 51), prav tako je zaprta blagajna (Cesta maršala Tita 51). Uporabnike storitev prosijo, da za urejanje svojih zadev uporabljajo pisno, elektronsko ali telefonsko komunikacijo. Zaprt je tudi Zbirni center Jesenice. Z namenom zaščite obiskovalcev in zaposlenih so sprejeli tudi preventivne ukrepe v zvezi z izvajanjem pogrebne dejavnosti. Zamaknjen je začetek rednega praznenja greznic in malih komunalnih čistilnih naprav. Začetek je zamaknjen v mesec april oziroma v čas, ko se bodo razmere umirile. V procesu oskrbe s pitno vodo ne izvajajo nobenih del, pri katerih bi prihajali v neposreden stik s strankami, kar pomeni, da ne izvajajo rednih menjav in popisov vodomerov ter izvedb novih vodovodnih priključkov. Tudi v procesu oskrbe s plinom ne izvajajo del, pri katerih bi prihajali v neposreden stik s strankami, torej ne izvajajo rednih menjav plinomerov. Izvajali bodo daljinsko odčitavanje plinomerov, ker pri tem ne prihaja do kontakta s strankami, prav tako bodo izvedli ostale popise plinomerov, saj so plinomeri zunaj (na fasadi) in ne prihaja do kontakta s strankami. Novih plinovodnih priključkov ne izvajajo. Distribucija zemeljskega plina poteka nemoteno in tudi v bodoče ne predvidevajo motenj pri oskrbi z zemeljskim plinom.

Izvajanje nalog na Upravni enoti Jesenice je omejeno na najbolj nujne zadeve. Za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu oziroma elektronsko preko elektronskih sporočil na e-naslov upravne enote, ali preko navadne pošte. Stranke se sprejema samo za najnujnejše primere. Vloge strank, razen v nujnih primerih, do preklica upravna enota sprejema zgolj v elektronski obliki ali po navadni pošti. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez se do preklica ne izvaja.


6.

Zdravstveni dom Jesenice in Splošna bolnišnica Jesenice
Zdravstveni dom Jesenice je zaprt za vse obiskovalce. Na vhodu je medicinska sestra, ki izvaja triažo, vsi ostali vhodi so zaprti. Prekinjeno je tudi izvajanje preventivnih programov (referenčne ambulante, zdravstveno vzgojni center, šolski sistematski pregledi, preventivno zobozdravstvo …). Vsi z znaki okužbe s koronavirusom naj ne vstopajo v prostore zdravstvenega doma, temveč naj po telefonu pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti, pa dežurnega zdravnika.

Splošna bolnišnica Jesenice je za obiskovalce popolnoma zaprta (izjema: bolnega ali poškodovanega otroka lahko spremlja zdrav starš ali skrbnik), do nadaljnjega ni dovoljena niti prisotnost partnerja ob porodu). Vse obiskovalce prosijo, da upoštevajo obvestila o obveščanju ob prihodu v bolnišnico (pokličejo, pozvonijo) in navodila o dovoljenih poteh gibanja na območju bolnišnice. Vse, ki imajo povišano temperaturo, kašelj ali oteženo dihanje oz. znake prehladnega obolenja, prosijo, da ne hodijo na pregled, temveč pokličejo na telefonsko številko 031 614 068 (od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00) in prejeli bodo nov datum za pregled.
Pred Urgentnim centrom Jesenice je postavljen zabojnik, namenjen pregledu pacientov, ki izkazujejo simptome možne okužbe s korona virusom (povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje). Tam bo paciente pregledal triažni zdravnik, pred vstopom pa je treba poklicati na številko 051 668 651 ali pozvoniti in počakati.

7.

Javni potniški promet se na podlagi sprejetega odloka Vlade RS do nadaljnjega ne izvaja.

8.

Na včerajšnji dan, 24. marca, so bili po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na Jesenicah 3 potrjeni primeri koronavirusa, podatki za današnji dan trenutno še niso dostopni.

Odpiralni časi lekarn

Gorenjske lekarne so v času izrednih razmer spremenile odpiralne čase lekarn. Lekarna Jesenice je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure ter ob sobotah od 8. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih opravlja dežurstvo od 9. do 17. ure. Spremenjene delovne čase sicer ažurno objavljajo na svoji spletni strani in jih lahko spremljate TUKAJ.

Delovni čas Lekarne Plavž ostaja nespremenjen. Odprta je od ponedeljka do petka od 7.30 do 19.30 ter ob sobotah od 8.00 do 12.00. Spletna lekarna deluje 24 ur na dan. SPLETNA STRAN.

Skladno z odredbo ministra za zdravje v zvezi z obvladovanjem širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), do nadaljnjega lahko lekarne izdajo zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, ter zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.


Razglas velike požarne ogroženosti

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je od danes, 20. marca, na območju celotne države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

Sorodne objave

Hrastnik – V Hrastniku zagotavljanje pomoči več kot 150 posameznikom in družinam

admin

Tudi občine od države pričakujejo določeno pomoč in ukrepe

admin

Škofj Loka – Kontaktne informacije

admin

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih