WHO

Generalni direktor WHO poziva G20 k boju proti COVID-19

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, je na današnjem izrednem vrhu voditeljev držav G20, osredotočenih na COVID-19, nagovoril voditelje držav.

Rekel jim je: “Zbrali ste se, da bi se soočili z kritično zdravstveno krizo našega časa: v vojni smo z virusom, ki nam grozi, da nas bo raztrgal – če dovolimo.”

Pozdravil je pobudo skupine G20 za iskanje skupnih rešitev in sodelovanje: “To je svetovna kriza, ki zahteva globalni odziv.”

“Borite se, združite, vžigajte”

Klic dr. Tedrosa je bil jasen. Najprej je pozval voditelje, naj se borijo brez izgovorov, brez obžalovanja – zahvalil se je državam, ki so že storile korake in nujno prosil, da storijo več.

Drugič, spodbudil jih je, naj se združijo, in poudaril, da se nobena država ne more sama spoprijeti, ter pozval vse države, naj nadgradijo solidarnost, ki jo je sprožila kriza.

Tretjič, povabil jih je, da vžgejo globalno gibanje in tako zagotovijo, da se to ne bo več ponovilo.

Pozdravil je zavezo voditeljev skupine G20, da “bodo storili vse, kar je potrebno za premagovanje pandemije”, da bi zaščitili življenje in preživetje, pa tudi obnovili zaupanje in okrepili stabilnost, ki je trenutno ogrožena v trgovini in drugih sektorjih, ter se zavezali, da bodo sprejeli vse potrebne zdravstvene ukrepe in si prizadevati za zagotovitev ustreznega financiranja za zatiranje pandemije in zaščito ljudi, zlasti najbolj ranljivih. “

G20 se je zavezala, da bo podpirala in še okrepila mandat SZO pri usklajevanju odzivov in pozvala k polnemu financiranju SZO-jevega strateškega načrta pripravljenosti in odzivanja.

Člani skupine G20 so se zavezali, da bodo sodelovali pri povečanju financiranja raziskav in razvoja cepiv in zdravil, okrepili mednarodno znanstveno sodelovanje in uporabili digitalne tehnologije.

Nato so naložili WHO in drugim ustreznim organizacijam, naj ocenijo vrzeli v pripravljenosti za pandemijo in o ugotovitvah te ocene sporočijo ministrom za finance in zdravje držav G20, da skupaj ustanovijo globalno pobudo za pripravljenost na pandemijo in odziv.

Članek je preveden z google translate. Original je dostopen na tukaj.

Sorodne objave

Uvodne besede generalnega direktorja WHO na brifingu za medije o COVID-19 – 20. marec 2020

admin

Pomanjkanje osebne zaščitne opreme ogroža zdravstvene delavce po vsem svetu

admin

WHO Health Alert o COVID-19 WhatsApp-a cilja na milijarde uporabnikov

admin

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih